Centrum

Het centrum van Zaandam heeft alles wat een stadshart moet hebben. Winkels, woningen, horeca, theaters en uitgaansgelegenheden. Spraakmakende architectuur, die zowel eigentijds als eigenzinnig Zaans is. Dit alles binnen een compact en beloopbaar gebied, goed bereikbaar per auto, trein, bus en fiets.

De Gedempte Gracht
De Gedempte Gracht is de belangrijkste winkelstraat van Zaandam. Deze heeft een heel ander aanzicht gekregen. De belangrijkste ingrepen zijn het uitgraven van een gracht en het opknappen van de openbare ruimte. De nieuw ingerichte winkelstraat is sinds november 2013 gereed. Ook de vlakbij gelegen Rozengracht is opnieuw ingericht. Het Fietsenpakhuis aan de Vinkenstraat is eveneens een project dat tot het programma Inverdan behoort.

Aan de Buiging
De Buiging is de opgetilde stadsstraat die vanaf het centrum over de Provincialeweg naar het station loopt. Erlangs zijn winkels, horeca, een bioscoop en woningen gevestigd. Aan de ene kant staat de Hermitage met zijn markante toren. Daartegenover de al even opvallende Voorbouw Zaantoren. Tussen de beide complexen stroomt een gezellige gracht. Negen bruggetjes en zitjes aan het water completeren het beeld.

Iets verderop passeert de Buiging het inmiddels wereldberoemde Inntel Hotel. Hier klatert een indrukwekkende waterval naar beneden. Direct tegen het hotel aan staat een wooncomplex, de Poort van Rustenburg. Op de Buiging zelf zijn de vergaderruimten van het hotel. Daartegenover staan vijf typisch Zaanse winkeltjes. Verderop staat het markante stadhuis. De Buiging is toegankelijk voor fietsers en voetgangers. In de nabije toekomst zal de Buiging over het spoor worden doorgetrokken naar Nieuw West. Hij eindigt dan net voorbij de Houtveldweg.

Het laatste deel van de Buiging, tussen spooroverbouwing en Houtveldweg, heet de Slinger. De start van de bouw van de Slinger is gekoppeld aan de realisatie van de spooroverbouwing. Deze start medio 2018.  

Ga naar Zaanstad.nl