Overtuinen

Overtuinen

Het gebied tussen de Vaart en de Provincialeweg bestaat uit afzonderlijke ruimtelijke eenheden, de Overtuinen. Straks worden het woonbuurtjes met elk een eigen sfeer en karakter. In sommige Overtuinen is ruimte voor woonwerkwoningen.

De Overtuinen is een klein charmant gebied aan de noordkant van het centrum. Het eerste terrein wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Een Multifunctionele Accommodatie en een complex  met zorgwoningen zijn in ontwikkeling.  

Op de kop van de Overtuinen komen gebouwen met een publieke functie of opvallende uitstraling die zich presenteren aan de stad. Daaraan zijn entrees en bezoekersparkeren gekoppeld. Daarachter is woonbebouwing opgenomen. Deze voegt zich naar de strakke oost-west-slagen van het achterliggende stadsweefsel van Oud West.

Aan de oostzijde van de Overtuinen loopt de Vaart. Telkens als een Overtuin wordt ontwikkeld, worden het bijbehorende deel van de route en de openbare ruimte langs de Vaart aangelegd. De route zal dus klaar zijn als alle Overtuinen zijn ontwikkeld.

Voordat op de Overtuinen kan worden gebouwd, wordt eerst een zandlaag op de ondergrond gestort. Naar verwachting kunnen de eerste woningen hier in 2017 worden gebouwd. Zodra meer duidelijk is over het woonprogramma, de ontwikkelende partij en de beoogde opleverdata van de woningen op het gemeentelijk deel (Overtuinen B) zal de gemeente hierover communiceren.

Ga naar Zaanstad.nl